Cvetni prah

Zrnca cvetnega prahu ali peloda se tvorijo v prašnicah višjih rastlin. Namenjena so spolnemu razmnoževanju rastlin in so nosilec moških spolnih celic. Pelod je proteinsko najbogatejši del rastline.

Kako čebela nabira cvetni prah?
• Telo čebele je prekrito z drobnimi dlačicami, na katere se ob obisku na cvetju ujame cvetni prah. Čebele obiskujejo cvetje predvsem z nameno, da naberejo nektar do katerega pa ne morejo, ne da bi se podrgnile ob prašnike in se tako potresle s pelodom.
• S pomočjo nog in ščetic na njih čebela očisti s telesa nabrani pelod ga navlaži s slino in medičino ter ga nato s sprednjimi nogami preloži na zadnje, kjer se nahaja posebno mesto za zbiranje peloda, ki se imenuje košek.
• Ko se čebela vrne v panj, najde primerno celico satja in vanjo z zadnjih nog postrga cvetni prah.
• Panjske čebele ga navlažijo s slino, stlačijo na dno celice in ga prekrijejo s tanko plastjo medu, s čemer preprečijo kvarjenje.
• Pelod čebele potrebujejo za hranjenje svojih ličink, ki z njim dobijo vse pomembne sestavine za rast in razvoj, nujno potreben pa je tudi za izločanje voska.Sestava cvetnega prahu
Sestavine cvetnega prahu so odvisne od rastline, na kateri ga čebele nabirajo.
• V njem najdemo vse za človeka življenjsko pomembne (esencialne) aminokisline (arginin, histidin, izolevcin, levcin, lizin, metionin…),
• razne maščobne kisline, ki jih človeški organizem ne more sintetizirati in
• vitamine: skupine B, C, D, E in K ter provitamin A.
• Pomembni sestavni del so tudi inhibini, ki zavirajo razvoj nekaterih vrst bakterij.

Načini pridobivanja cvetnega prahu
Del cvetnega prahu (približno 10%, oziroma 3 – 3,5 kg na sezono) lahko čebelar čebelji družini odvzame brez večje škode zanjo.
Pridobivamo ga z smukanjem, z izkopavanjem iz satnih celic ali v satju.

Pridobivanje cvetnega prahu s smukanjem
Osmukanec čebelar odvzame čebelam s smukalniki različnih izvedb, ki ima posebno mrežico, ki čebelam iz nožic osmuka kepice cvetnega prahu. Ta pada skozi mrežo v predalček za zbiranje. Smukalniki so lahko nameščeni na zunanji strani panja na žrelu ali v notrnjosti panja.
• Zrnca cvetnega prahu osmukanca pobiramo enkrat dnevno.
• Ob dobri pelodni paši pridelamo do 150 g cvetnega prahu na dan.
• Nikakor ne smemo dopustiti, da se na cvetnem prahu pojavijo pleseni, ki so lahko zelo nevarne za človekovo zdravje. Če se to zgodi takšen cvetni prah v celoti zavržemo!

Pri pridelavi in smukanju cvetnega prahu upoštevajmo naslednje:
• smukalce namestimo vsem panjem istočasno, uporabljamo le en tip preizkušenih smukalcev,
• opazujemo panje in razmnožujemo tiste, ki prinašajo več cvetnega prahu,
• delno omejujemo moč družin – zelo številčne družine prinašajo manj cvetnega prahu,
• s postopki omogočamo, da je v družinah vedno odkrita zalega,
• pravočasno pripravimo narejence – ti so po začetku zaleganja matice še posebno vneti nabiralci cvetnega prahu,
• če dopuščajo okoliščine, pustimo smukalce na panjih dalj časa.

Zbrani cvetni prah obvezno očistimo
• Najprej ročno odstranimo večje tuje primesi.
• Pri večjih količinah nabranega cvetnega prahu sledi čiščenje z vejanjem.
• Pred uporabo ali shranjevanjem moramo cvetni prah še temeljito pregledati in odstraniti vse tujke.

Pridobivanje cvetnega prahu izkopanca.
• Cvetni prah izkopanec “izkopljemo” s posebno žličko iz satja, kjer ga čebele shranijo in obogatijo z izločki svojih žlez.
• V satih je cvetni prah že fermentiran in vsebuje manj vode. Pri shranjevanju cvetnega prahu v satih pride v odsotnosti kisika do mlečnokislinskega vrenja.
• Takšen cvetni prah je veliko bolj kvaliteten od osmukanca.

Cvetni prah lahko pridelujemo v satju v posebnih okvirčkih, kjer ga konzervirajo čebele same.
Ko ga odvzamemo ga zapakiramo in damo v prodajo. Pri daljšem skladiščenju ga prestavimo v hladilnik.

Kako ravnamo z svežim cvetnim prahom?
• Svež cvetni prah je potrebno čim hitreje konzervirati s sušenjem, mešanjem z medom, ga zamrzniti ali hraniti v hladilniku.
• Svež cvetni prah shranjujemo v hladilniku do pol leta.
• Čas shranjevanja svežega cvetnega prahu v zamrzovalniku je od enega do treh let, odvisno od temperature zamrzovalnika.
• Svež cvetni prah lahko konzerviramo tako, da ga umešamo v kristaliziran medu. Vskladiščimo ga na hladnem na temperaturi od 0 do +5°C .
• Odmrznjenega cvetnega prahu se ne smemo ponovno zamrzniti!
• Temperaturo zamrzovalnih naprav, v katerih shranjujemo svež cvetni prah moramo redno nadzorovati.

Kako ravnamo z suhim cvetnim prahom?
• Cvetni prah sušimo s toplim zrakom pri čemer naj bo temperatura zraka do 40°C).
• Osušen cvetni prah skladiščimo v nepredušno zaprtih posodah v hladnem in suhem prostoru pri temperaturi okrog 14°C do treh mesecev.
• Pri daljšem skladiščenju ga prestavimo v hladilnik.

POMNI!!!
• Cvetni prah mora biti brez tujkov,
• pobiramo ga dnevno,
• ne sme biti plesniv,
• ne sme vsebovati ostankov škropiv,
• pridelan mora biti v neoporečnem mladem satju (izkopanec in cvetni prah v satju).
• v času pridobivanju ne smemo uporabljati v panju nobenih sredstev, ki bi vplivala na kvaliteto.

PREVIDNO!!
• V DANAŠNJEM ČASU SO MNOGI LJUDJE ALERGIČNI NA CVETNI PRAH.