Matični mleček

Matični mleček (gelée royale)

Matični mleček je hrana za čebeljo zalego in čebeljo matico. Nastaja v hipofaringealnih (goltnih) žlezah, ki ležijo v čebelji glavi tik ob možganih. Proizvajajo ga mlade čebele, stare od 6 do 14 dni. Te čebele »dojilje« z njim prvih nekaj dni hranijo ves zarod, kasneje pa le čebeljo matico, ki to hrano uživa vse življenje.
Matica za svoje poslanstvo – širjenje čebeljega rodu – potrebuje bogato hrano. Mlade čebele jo oskrbujejo z veliko količino matičnega mlečka, ki ji omogoča, da na višku razvoja čebelje družine zaleže tudi do 3000 jajčec dnevno.

Pridobivanje matičnega mlečka
• Pridobivanje matičnega mlečka v majhnih količinah je enostavno opravilo. Čebelar v času rojilnega razpoloženja pobere matični mleček samo iz odkritih matičnikov in ga shrani za lastne potrebe.
• Pridobivanje matičnega mlečka v večjih količinah je precej zamudno opravilo.
• Pridobivajo ga tako, da čebelji družini brez matice dodajo letvice z matičnimi nastavki, v katere so cepljene enodnevne čebelje ličinke, lahko pa uporabimo tudi posebne pripomočke za pridobivanje matičnega mlečka
• Te mlade ličinke čebele bogato zalijejo z matičnim mlečkom.
• Po treh dneh čebelar pobere letvice z celicami, odstrani ličinke in nato s posebno žličko ali sesalko pobere matični mleček.
• Matičnike nato ponovno cepi z novimi ličinkami in jih vstavi nazaj v čebeljo družino.

Lastnosti matičnega mlečka
• Po videzu je belkast, gost, po okusu pa kiselkast s prav posebno aromo.
• Na zraku se sčasoma zgosti in porjavi.
• Zaradi vsebnosti beljakovin je hitro pokvarljiv.

Sestava matičnega mlečka:
• voda 60-70%;
• beljakovine 10-18% (albumini, a, b g globulini, glikoproteini, lipoproteini, 23 aminokislin);
• sladkorji 9-15% (glukoza, fruktoza, neznatne količine riboze, maltoze, izomaltoze, gentiobloze, turanoze, trehaloze, neotrehaloze);
• lipidi 1,5-7% (fenoli, steroli i gliceroli, vosek, nevtralne maščobe, fosfolipidi, proste organske kisline);
• rudninske snovi 0,7-1,5%
• encimi (amilaza, invertaza, katalaza, kisla fosfataza itd.),
• nevroprenosniki (acetilkolin in kolin),
• spolni hormoni (estradiol, testosteron, progesteron).
• Vsebuje še veliko vitamina C, vitamine B –kompleksa, vitamin D in nekaj vitamina E.
• Vsebuje tudi precej 10-hidroksi dekanojske kisline, ki zavira razvoj mnogih bakterij in plesni.

Splošne zahteve pri pridobivanju in hranjenju matičnega mlečka
• V času pridobivanja se ne sme uporabljati kemičnih sredstev za zatiranje bolezni zajedavcev in škodljivcev.
• Matični lončki, v kolikor so iz voska, morajo biti iz neoporečnega voska (brez nedovoljenih ostankov kemičnih sredstev).
• Odstranjevanje ličink in odvzemanje mlečka pri dobri svetlobi, vendar pobran mleček ne sme biti ispostavljen direktni sončni svetlobi.
• Žlička za odvzem mlečka naj bo lesena ali plastična. Kovinska žlička reagira z sestavinami iz mlečka.
• Mleček lahko tudi posesamo s stekleno sesalko.

Hranjenje matičnega mlečka
• Obvezno ga je potrebno shranjevati v temnem prostoru, ker je občutljiv na svetlobo, zato ga shranjujemo v temnih kozarčkih.
• Svež matični mleček se shrani na hladnem, lahko pa ga tudi zamrznemo ali hranimo v kontrolirani atmosferi.
• Čas shranjevanja v hladilniku je do enega leta.
• Čas shranjevanja v zamrzovalniku je od enega leta do treh let. Ta čas je odvisen od temperature zamrzovalnika.
• Temperaturo hladilnih in zamrzovalnih naprav, v katerih shranjujemo svež matični mleček, moramo nadzorovati in evidentirati.
• Odmrznjenega matičnega mlečka se ne sme ponovno zamrzniti!
• Zahtevana temperaturna veriga mora biti praviloma neprekinjena, razen kratkotrajnih obdobij prekinitev, ko temperatura ni nadzorovana zaradi izvajanja potrebnih postopkov polnjenja, ki morajo biti čim krajši.
• Pri polnjenju mlečka v kozarčke naj bodo kozarčki čim bolj napolnjeni.
• Uporaba čistih in nepoškodovanih pokrovčkov iz materialov, ki ne reagirajo z mlečkom.
• Med prenosom do hladilnika oz. zamrzovalnika uporabljamo hladilno torbo.
• Najbolj enostavno je konzerviranje z medom. Matični mleček umešamo med kristaliziran med.
• Če uporabimo tekoč med mleček splava na površino, kar pa ni dobro.

Učinki matičnega mlečka na človeški organizem
Na človeški organizem ima naslednje učinke:
• izboljša splošno počutje,
• izboljšuje delovanje možganov,
• poveča apetit,
• poživi in krmili delovanje žlez,
• lajša starostne težave in bolezni.
• Njegova uporabnost se je pokazala tudi pri naravnih kozmetičnih sredstvih, ki naj bi zavirala staranje kože.