Medene pijače

Medica

Medica je verjetno ena najstarejših alkoholnih pijač človeštva, saj so jo naši predniki poznali prej kot vino. Številna znamenja kažejo da je bila opojna alkoholna pijača medica skupna indoevropska kulturna dobrina in da so jo pripravljali tudi alpski Slovani. Najstarejši recept za izdelavo kmečke medice je iz  17, stoletja. Ker so jo tedaj  po večini izdelovali iz vode in medu, lahko domnevamo da je bila na tak način pripravljena tudi srednjeveška medica. Zdajšnje najkakovostnejše medice  vsebujejo 10-13% alkohola 100-170 g/l ne povretega sladkorja in 3,5-4,2 g/l skupnih kislin, vse to pa daje tej pijači izjemno harmoničen okus, ki poznavalcu omogoča obilo užitka. Stekleničimo jo v lične steklenice, največkrat s prostornino 375 ml, uživamo pa jo v družbi najboljših prijateljev, ohlajeno na 8-10 °C, kot aperitiv ali na koncu kosila ob sladici. Najpogostejša sladkorja v medu sta fruktoza in glukoza.  Med alkoholnim vrenjem najprej povre glukoza, kot ne povret sladkor pa ostane fruktoza, zato medico lahko uživajo tudi sladkorni bolniki. Sestavo ne povretih sladkorjev  mora čebelar dokazati z laboratorijsko analizo. V primerjavi z vinom iz grozdja je medica primerljiva z jagodnimi izbori. V čebelarstvu Šibila medico izdelujemo že od leta 2006 dalje. V vseh teh letih smo medicami  sodelovali  tudi na VSESLOVENSKEM  OCENJEVANJU MEDENIH PIJAČ v Mariboru in smo dosegli 4 zlate medice in eno srebrno, zato lahko z gotovostjo trdimo da so naše medice ene izmed boljših medic. Za izdelavo naših medic zmeraj uporabljamo tudi najkvalitetnejši Cvetlični med. Medico polnimo v temne steklenice z vsebino 350 ml lahko pa po želji kupca steklenico s pakiramo tudi v razno darilno embalažo.

Medeni liker

Medeni liker je žgana pijača , ki ima 16-35% alkohola in je narejena z mešanjem najkakovostnejših in najbolj aromatičnih medov v sadno žganje ali sadne destilate. Medeni likerji so lahko tudi z dodatki (smrekovi vršički, višnjev sok,…) vendar se morajo harmonično ujemati s prvotnim okusom likerja. Medeni liker je pijača katero večina zamenjuje za Medico vendar gre za povsem različni pijači. V čebelarstvu Šibila izdelujem medeni liker že kar nekaj let in z njimi sodelujemo tudi na VSESLOVENSKEM OCENJEVANJU MEDENIH PIJAČ, kjer smo  prejeli leta 2011 ŠAMPIONA sicer pa 2 zalte medalje in eno srebrno.    Za medeni liker uporabljamo zmeraj najkvalitetnejše temnejše medove ali v kombinaciji z Cvetličnimi medovi. Liker polnimo v različno velike steklenice od standardno 350 ml prozornih  do raznih manjših  darilnih steklenic, vse skupaj pa lahko zavijemo tudi v darilno embalažo.

Medeno žganje

Medeno žganje  je produkt destilacije  – žganjekuhe medice in vsebuje 32-55 vol. % alkohola. Delamo ga iz vseh vrst medu, najprimernejši pa so aromatični medovi. V Čebelarstvu Šibila imamo v ponudbi tudi medeno žganje katerega smo izdelali iz Cvetličnega medu. Medeno žganje vam ponujamo raznih darilnih steklenicah in zavito v darilno embalažo sicer pa ga prodajamo v 200 ml steklenicah.