O nas

Čebelarstvo Šibila

Korenine čebelarstva Šibila segajo v daljno leto 1949, kjer se je prvi začel ukvarjati z čebelarstvom moj dedek IVAN MAROH, ki je že v otroštvu lovil čebelje roje.
Naredil je tudi tečaj in postal poklicni čebelar. Najprej se je zaposlil na državnem kmetijskem posestvu v Podlehniku. Kasneje se je zaposlil v Agromelu, kjer je že
leta 1961 začel pridobivati matični mleček. Leta 1966 sta se z ženo Marijo odločila da začneta na svojem in tako sta kupila prvih 150 AŽ panjev. Svojo čebelarstvo je
povečeval in na koncu je delal že z 400 panji. Tudi otroci so šli po njegovih stopinjah. Najstarejša hči DANICA, moja mama, je spoznala svojega življenjskega sopotnika MILANA ŠIBILA, kateri je bil takoj navdušen nad čebelarstvom, in skupaj sta leta 1978 kupila prve AŽ panje in pričela čebelarit z 60 čebeljimi družinami. Oče in mati sta z leti večala število čebeljih družin. Že kot otroci smo preživeli veliko časa v čebelnjaku. Ker so pa časi po vojni za Slovenijo bili za čebelarstvo zelo zelo slabi sva z očetom leta 1994 odprla mizarsko podjetje, da bi tako lahko obdržala čebele. Po končani srednji šoli sem se tako zaposlil v domačem podjetju. Ker pa so se časi spreminjali in so postajali za čebelarstvo ugodnejši sem leta 2004 naredil nacionalno poklicno kvalifikacijo za čebelarja in se že naslednje leto vpisal v šolo za ČEBELARSKEGA MOJSTRA.

Izpit za čebelarskega mojstra sem naredil leta 2006 in od takrat večino svojega časa posvetil delu s čebelami. Vsa ta leta čebelarjenja pa smo eni izmed večjih pridelovalcev matičnega mlečka.

Žal pa nam je leta 2010 kruta bolezen vzela očeta in moža, zato sem vso delo in odgovornost prevzel jaz. Ker pa pri tako velikem čebelarstvu ne zmore čebelarit en sam mi pri čebelarjenju pomaga celotna družina. Trenutno pa čebelarimo z cca 300 čebeljimi družinami katere imamo razporejene na petih stojiščih v osrčju haloz (Cirkulane in Podlehnik).

Z leti se vedno bolj trudimo zadovoljiti kupce, vedno poskrbimo za kaj novega, boljšega. Lahko se pohvalimo z marsikatero zlato plaketo iz ocenjevanj meda, medenih likerjev, medic.

med-stojece
spodaj-slika-med