Recepti

KOROMAČ V SOLATI Z AVOKADOM IN MEDOM
60 g medu
200 g belgijskega radiča (vitlofa)
400 g koromača
1 pomaranča
1 avokado
1 dl jogurta
gorčica, oljčno olje sol, mleti beli poper

Vitlof in koromač očistimo, operemo in narežemo na tenke rezance, avokado olupimo in narežemo na kocke, vse skupaj pokapamo s pomarančnim sokom, dekorativno zložimo na krožnike ter prelijemo z mešanico jogurta, medu, gorčice, oljčnega olja, soli in mletega popra. Solato potresemo z zelo na tenko narezanimi pomarančnimi olupki, poljubno okrasimo in ponudimo.

V MEDU MARINIRAN PIŠČANČJI FILE
100 g medu
600 g piščančjega fileja
0,5 dl oljčnega olja
2 stroka česna
2 čajni žlički sesekljanega svežega origana (lahko uporabimo tudi suhega)
1 čajna žlička naribane limonine lupinice
sol, mleti poper
maščoba za pečenje

Česen olupimo in ga stisnemo, dodamo oljčno olje, med, sesekljan origano, naribano limonino lupinico, začinimo s soljo in mletim poprom in dobro premešamo. V nastalo marinado vložimo piščančje fileje, pokrijemo s PVC-folijo in vse skupaj za 2 uri postavimo v hladilnik. Segrejemo ponev za pečenje na žaru, jo premažemo z maščobo in zlato rumeno spečemo sočne piščančje fileje. Pečene ponudimo s poljubno prilogo.

SVINJSKI MEDALJON Z MEDOM IN ZELIŠČI
100 g medu
600 g svinjskega kareja brez kosti (kare naj bo očiščen maščobe in žilic ter narezan na medaljone; računamo 2 na osebo)
2 jedilni žlici jabolčnega kisa
0,3 dl oljčnega olja
1 jedilna žlica sveže sesekljanih provansalskih zelišč (lahko uporabimo tudi 1 čajno žličko suhih)
sol
olje za peko

Zmešamo med, provansalska zelišča, oljčno olje, jabolčni kis in sol. Z marinado premažemo svinjske medaljone in jih za 1 ure postavimo v hladilnik. Medaljone spečemo v vroči pomaščeni ponvi, med peko pa jih večkrat premažemo z ostankom marinade. Pečene ponudimo s poljubno prilogo.

Z MEDOM GLAZIRANE RAČJE PRSI
100 g medu sok polovice limone
800 g račjih prsi brez kosti
mleti klinčki, mleti ingver, mleti muškatni orešček
sok polovice pomaranče
jedilni škrob (gustin)
sol
maščoba za pečenje
kokošja juha za zalivanje

Račje prsi solimo, začinimo z mletimi klinčki, mletim ingverjem in mletim muškatnim oreščkom ter pokapamo s pomarančnim sokom. Tako pripravljene postavimo za 20 minut v hladilnik. Prsi na vroči maščobi opečemo, odlijemo odvečno maščobo ter prilijemo malce kokošje juhe. Potem jih obrnemo s kožo navzgor in postavimo v pečico, ki smo jo prej segreli na 200 °C. Med peko jih večkrat premažemo z mešanico medu in limoninega soka. Nastali sok po potrebi zgostimo z malce jedilnega škroba, ki smo ga zmešali z žlico vode. Tako dobimo gostljato omako, s katero prelijemo prsi, potem pa jih na nekoliko višji temperaturi zlato rumeno zapečemo. Pečene prsi naj bodo v notranjosti še nekoliko roza barve. Narežemo jih na tenke rezine, jih poljubno obložimo in serviramo, nastalo omako pa razredčimo s pomarančnim sokom in ponudimo posebej.

ZAPEČEN MEDENI KROMPIR V OBLICAH
100 g medu
800 g manjšega krompirja
150 g čebule
2 jedilni žlici paradižnikove mezge
2 jedilni žlici rožmarina
2 jedilni žlici sesekljanega timijana
4 stroki česna
mleti muškatni orešček
sol, mleti poper
oljčno olje

Krompir dobro operemo s krtačko, ga osušimo, prerežemo po dolžini, premažemo z oljčnim oljem in postavimo v pekač, tako da je prerezana stran obrnjena navzgor. Pri temperaturi 185 °C ga pečemo 10 minut. Čebulo olupimo, jo zelo na drobno sesekljamo in zdušimo na oljčnem olju. Dodamo stisnjen česen, med, paradižnikovo mezgo, rožmarin, sesekljan timijan, mleti muškatni orešček, sol in mleti poper. Z nastalo mešanico premažemo na pol pečen krompir in ga pri nekoliko nižji temperaturi (160 °C) pečemo še toliko časa, da se zmehča. Pečen krompir ponudimo s poljubno solato.

REZINE Z OVSENIMI KOSMIČI, MEDOM IN SUHIMI SLIVAMI
160 g medu
250 g ovsenih kosmičev
200 g masla
2 jedilni žlici kakava v prahu
200 g mletih mandljev
200 g izkoščičenih suhih sliv
200 g rozin, namočenih v rumu
6 jajc

Suhe slive narežemo na majhne koščke. V ponvi stopimo maslo, na njem nekoliko prepražimo ovsene kosmiče ter jih ohladimo. V posodi zmešamo med, jajca, mlete mandlje, kakav, rozine in narezane suhe slive, primešamo še prepražene ovsene kosmiče, dobro premešamo in vse skupaj pustimo 1 ure, da se kosmiči navlažijo. Pekač, velikosti 25 x 30 cm, obložimo s papirjem za peko (pekipapir), vanj stresemo pripravljeno maso, jo po površini zgladimo in pri temperaturi 180 °C pečemo 20 minut. Še toplo narežemo in ohladimo.

VANILJEVI ROGLJIČKI Z MEDOM IN RUMOM
150 g medu
200 g bele moke
120 g masla
100 g mletih mandljev
1 čajna žlička vaniljevega sladkorja
1 čajna žlička ruma
1 čajna žlička naribane limonine lupinice
1 jajce
mleti sladkor za posip

Iz medu, masla (ogretega na sobno temperaturo), rumenjaka, limonine lupinice, ruma, moke in mletih mandljev zgnetemo testo, ga pokrijemo s PVC-folijo in pustimo počivati v hladilniku. Testo razvaljamo na debelino 3 mm, izrežemo kroge s premerom 6 cm in jih zvijemo v rogljičke. Premažemo jih z razžvrkljanim beljakom in pečemo pri temperaturi 185 °C približno 15 minut. Ohlajene rogljičke na rahlo potresemo z mletim sladkorjem in ponudimo.

MEDENO SKUTNI NARASTEK S ČEŠNJAMI
180 g medu
120 g pšeničnega zdroba
500 g pasirane skute
80 g masla
0,5 dl mleka
600 g izkoščičenih češenj iz kompota
8 jajc
40 g sladkorja
1 čajna žlička limonine lupinice
maslo in ostra moka za mazanje pekača

Rumenjake skupaj z medom in zmehčanim maslom penasto umešamo ter primešamo skuto, mleko, limonino lupinico in pšenični zdrob. Masi dodamo še trd sneg, ki smo ga naredili iz beljakov in sladkorja, narahlo premešamo in vse skupaj stresemo v pekač, velikosti 25 x 30 cm, ki smo ga prej narahlo premazali z maslom in posuli z ostro moko. Po površini zložimo še odcejene izkoščičene češnje, nato pa narastek približno 40 minut pečemo pri temperaturi 180°C. Pečenega ohladimo, razrežemo, lahko ga potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.

AJDOVA KAŠA S SADJEM IN MEDOM
0,50 kg ajdove kaše
1 ščep soli
1 kg sadja po želji: jagode, borovnice, maline, jabolka,
0,15 kg banan … oreščkov : mandlji, lešniki ali orehi
0,10 kg med

Ajdovo kašo na cedilu operemo pod tekočo vodo. Zalijemo jo z dvakratno količino vode in kuhamo osem minut. Sadje narežemo na manjše koščke, oreščke grobo nasekljamo in vse skupaj zmešamo z ajdovo kašo. Pokapamo z medom.
Lahko ponudimo TOPLO ali pa kašo skuhamo že prejšnji večer in ponudimo HLADNO. Namesto oreščkov lahko dodamo različna semena – sončnično, laneno, sezamovo.

GOBJA JUHA Z AJDOVO KAŠO
0,40 kg gob: jurčki, šampinjoni ali druge vrste gob
0,04 kg maščobe
0,12 kg čebule
0,01 kg česna
0,20 kg ajdove kaše
0,20 l kisle smetane
0,01 kg zelenega peteršilja
Začimbe: šetraj, timijan, mleta kumina, sol

Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo na lističe narezane gobe, prepražimo, dodamo sesekljan česen ter zalijemo z vodo. Dodamo ajdovo kašo, začinimo in kuhamo deset minut. Preden ponudimo, jed okrasimo s sesekljanim zelenim peteršiljem in kislo smetano, ki smo jo nekoliko umešali.

PEČENKA – NADEVANA SVINJSKA RIBICA Z AJDOVO KAŠO
1,60 kg svinjske ribice
0,06 l olja
NADEV:
0,12 kg hamburgerja ali šunke
0,08 kg čebule
0,01 kg česna
0,02 l olja
0,2 l sladke smetane
0,12 kg Začimbe: ajdove kaše limonova lupinica, klinčki, zelen peteršilj

Meso prerežemo, ga potolčemo in začinimo. Iz petine mesa pripravimo nadev. Meso sesekljamo v multipraktiku, nato pa mu dodamo sladko smetano, začimbe, kuhano in ohlajeno ajdovo kašo, na drobne kocke narezano slanino ter prepraženo sesekljano čebulo in česen. Nadev razporedimo po mesu, ga zavijemo kot rulado, začinimo in pokapamo z oljem. Spečemo v pečici. Narežemo in ponudimo.
Namesto svinjskega mesa lahko uporabimo tudi goveje ali puranje meso.

VZHAJANI AJDOVI CMOKI
0,60 kg ajdove moke
0,3 l vode
0,01 kg soli
0,015 kg kvasa
0,05 kg masla
1 jajce
0,12 kg masla

Ajdovo moko poparimo s slanim kropom in jo ohladimo do mlačnega. Dodamo kvasec in premešamo. Maslo in jajce umešamo in iz vseh sestavin zamesimo testo ter ga dobro pregnetemo. Vzhaja naj pol ure. Oblikujemo cmoke in jih pustimo še enkrat vzhajati. Kuhamo jih v slanem kropu približno osem minut, odvisno od velikosti cmokov. Preden jih ponudimo, jih zabelimo z maslom.
Lahko jih zabelimo tudi s prepraženimi ocvirki ali z zaseko.

SOLATA IZ AJDOVE KAŠE IN PORA Z JOGURTOVIM PRELIVOM
0,40 kg ajdove kaše
0,40 kg pora
0,02 kg soli
0,40l jogurta
0,08l limonovega soka
Začimbe: sol, pol žličke medu

Ajdovo kašo skuhamo v slanem kropu in ohladimo. Očiščen por narežemo na drobne kolobarje. Lahko ga tudi skuhamo v slanem kropu, ohladimo in narežemo na kolobarje. Uporabimo lahko tudi druge vrste zelenjave. Bučke, jajčevce in papriko narežemo ter popečemo. Solato lahko pripravimo tudi z drugimi solatnimi prelivi.

AJDOVE PALAČINKE Z OREHOVIM NADEVOM IN SLADOLEDOM
0,30 kg ajdove moke
0,10 kg pšenične moke
4 jajca
0,5 l mleka
ščep soli
0,10 l olja za peko
NADEV:
0,30 kg mletih orehov
0,1 l mleka
0,15 l sladke smetane
0,10 kg sladkorja ali medu
ščep cimeta
0,35 kg vaniljevega sladoleda

Polovici moke dodamo jajca, sol in polovico mleka. Z metlico/šibo vse skupaj dobro razžvrkljamo, da dobimo gladko maso brez grudic, nato pa masi prilijemo še preostalo mleko. Znova razžvrkljamo. Pustimo stati vsaj deset minut. Spečemo tanke palačinke. Namažemo z nadevom in serviramo. Nadev: orehe prelijemo z vrelim mlekom. Smetano stepemo. Vse sestavine rahlo premešamo.
Dodamo kepice sladoleda.
Nadevi so lahko poljubni: SLADKI: čežana, čokolada, brusnična marmelada … SLANI: gobji nadev, nadev iz različne prepražene zelenjave ali nadevi iz različnih pikantnih mesnih ali zelenjavnih solat. V tem primeru ajdovo palačinko pripravimo kot »tortiljo«.

SKUTNI MOŠNJIČKI Z AJDOVO KAŠO
0,25 kg skute
0,25 kg masla
0,25 kg moke – polovica ajdove in polovica pšenične moke
1 jajce
NADEV SLADKI:
0,30 kg sadja – gozdnih sadežev
0,12 kg medu ali sladkorja
0,15 kg ajdove kaše
ščep cimeta
sveža zelišča melisa
NADEV SLANI:
0,2 kg sira
0,2 kg šunke
0,10 l kisle smetane
0,15 kg ajdove kaše

Iz skute, masla in moke pripravimo krhko testo tako, da moki na deski dodamo na koščke narezano maslo in pretlačeno skuto ter vse skupaj na hitro pregnetemo. Testo naj vsaj pol ure počiva v hladilniku. Razvaljamo ga na debelino 4 mm ter z modelčkom (za krofe) izrežemo kroge. Nadevamo jih z nadevom ter jih na vrhu stisnemo skupaj, da oblikujemo mošnjičke. Premažemo jih s stepenim jajcem. V pečici jih pri srednji temperaturi pečemo dvanajst minut. Sadje sladkamo in začinimo ter mu dodamo kuhano in ohlajeno ajdovo kašo. Ob serviranju dodamo lističe sveže mete. Šunko in sir narežemo na drobne kocke, jih prelijemo s kislo smetano ter masi dodamo kuhano in ohlajeno ajdovo kašo.
Nadevi so lahko poljubni, nekaj idej: za SLADKEGA: različne marmelade, narezano sveže ali suho sadje, skutni nadev, pehtranov nadev …; za SLANEGA: prepraženo mleto meso, rakci, različna zelenjava …
Serviranje: Poleg sladkih nadevov ponudimo različne tekoče kreme. Slane popestrimo z različnimi omakami.

POSTRVJI KARPAČO NA REZINAH HRUŠKE IN JABOLKA S POSTRVJIMI IKRAMI IN Z LIPOVIM MEDOM
2 fileja srednje velike postrvi
1 jabolko
1 hruška
4 dag postrvjih iker
1dl pomarančnega soka
0,5 dl lipovega medu
0,2 dl limoninega soka
olivno olje
sol
beli poper

1. Sveže postrvje fileje narežemo na tanke rezine. Hruške in jabolka narežemo na lističe in jih pokapamo z limoninim sokom.
2. Pomarančni sok in med zmešamo skupaj, dodamo beli poper in pokuhamo do polovice, nato ohladimo.
3. Jed sestavimo tako, da na krožnik najprej položimo jabolka in hruške, na njih položimo rezine postrvi, jed prelijemo s pomarančno medeno omako in jo prelijemo z olivnim oljem in nanjo položimo postrvje ikre.

KOSTANJEVA JUHA S TARTUFI, KOSTANJEVIM MEDOM, Z AJDOVIMI FRITATI S SUHIMI BRUSNICAMI
Kostanjeva juha:
0,5 kg kostanja
30 dag krompirja
10 dag slanine
15 dag šalotke
10 dag masla
3 g črnih tartufov
5 dag kostanjevega medu
majaron
sol
črni poper

1. Krompir skuhamo do mehkega, ga odcedimo in vodo shranimo.
2. Kostanj skuhamo in olupimo.
3. Na maslu prepražimo šalotko in slanino, dodamo kostanj ter med. Jed zalijemo z vodo od krompirja, dodamo majaron, solimo in popramo.
4. Juho zmeljemo in precedimo, dodamo tartuf ter serviramo.

Ajdovi fritati:
1 kom jajce
2,5 dl mleka
12 dag ostre moke
12 dag ajdove moke
6 dag sušenih brusnic
1 žlička sladkorja sol
1 žlica gozdnega medu

1. Pripravimo maso za palačinke, primešamo sušene brusnice.
2. Palačinke spečemo in jih narežemo na tanke rezance. Rezance ocvremo v vročem olju.

PEČENA RAČJA JETRA NA KARAMELIZIRANEM JABOLKU, Z MEDENIM RDEČIM ZELJEM IN S ŠALOTKINO OMAKO
15 dag račjih jeter
2 jabolki
0,3 kg rdečega zelja
1dl medice
15 dag masla
10 dag sladkorja
15 dag šalotka
2 žlici hojinega medu
2 dl jušne osnove

1. Rdeče zelje narežemo na tanke rezance.
2. Šalotko prepražimo in dodamo malo sladkorja.
3. Ko šalotka s sladkorjem porumeni, dodamo zelje, pražimo toliko časa, da se zelje zmehča.
4. Ko je zelje že skoraj gotovo, dodamo med.
5. Račja jetra na hitro opečemo in jih zalijemo z jušno osnovo. Dodamo medico in kuhamo toliko časa, da se jetra zmehčajo.
6. Jabolka narežemo na 0,5 cm debele rezine in jih na maslu in sladkorju opečemo.
7. Serviramo tako, da na krožnik najprej položimo zelje, nato jabolka in na koncu še račja jetra.

HRBET DIVJEGA PRAŠIČKA Z ZELIŠČI IN Z GOZDNIM MEDOM
BELA POLENTA S SATJEM
ZELENJAVA
60 dag hrbta divjega prašiča
10 dag gozdnega medu šopek svežih zelišč
15 dag pšeničnega zdroba
2 dl mleka
5 dag masla
10 dag satja
8 dag korenja
8 dag zelene
8 dag kolerabe
sol
beli poper

1. Hrbet divjega prašiča očistimo kosti in kit, solimo, popramo ter ga opečemo na vročem olju.
2. Opečen hrbet skupaj z medom in zelišči položimo v vakumirno vrečko.
3. Divjega prašička kuhamo v vakumu pri 58°C vsaj 3 ure. Ko je meso kuhano, ga na olju še enkrat opečemo.
4. Pšenični zdrob kuhamo z mlekom, maslom in na drobne kocke narezanim satjem. Solimo in popramo in nalijemo polento v modele ter ohladimo.
5. Zelenjavo narežemo na rezance ter jo skuhamo s sladkorjem in z maslom.

ČOKOLADNA PENA Z MEDENIM VAFLJEM IN S SADJEM POMARANČNI KOKTAJL S PROPOLISOM
Čokoladna pena:
80 g mleka
80 g smetane
25 g rumenjakov
20 g smrekovega medu
20 g sladkorja
90 g temne čokolade

1. Mleko, smetano, sladkor in med kuhamo toliko časa, da se sladkor in med stopita, nato primešamo rumenjake.
2. Čokolado stopimo v posodi nad paro in jo primešamo prvi masi. Čokoladno peno postavimo za nekaj ur v zamrzovalnik in jo vmes večkrat premešamo.

Medeni vaflji:
100 g zmehčanega masla
100 g sladkorja
140 g gozdnega medu
60 g moke
2 kom beljaka
ščep ingverja v prahu

1. Penasto stepemo maslo, dodamo sladkor, med, moko, beljake in ingver ter stepamo toliko časa, da dobimo gladko maso.
2. Na silikonski pekač nadevamo kupčke in jih z mokro žličko oblikujemo v kroge, da postanejo čisto tanki. Pečemo pri 200°C, da porumenijo.
3. Pustimo, da se malo ohladijo in jih poberemo s pekača.

Pomarančni koktajl s propolisom:
2 pomaranči
10 kapljic propolisa

1. Naravnemu pomarančnemu soku primešamo propolis, vlijemo v kozarček in na vrh položimo žličko stepene smetane. Postrežba Medene vaflje zložimo enega nad drugega, vmes polagamo na male kocke narezano sadje, katerega smo primešali stepeni smetani. To ponovimo 3 x. Poleg položimo čokoladni žličnik (iz čokoladne pene). Poleg ponudimo pomarančni koktajl s propolisom.